In dit overzicht blikken we kort terug op de eerste online Dutch Birding Vogelweek. Het alternatief in Coronatijden voor de jaarlijkse Dutch Birding-dag. Gedurende deze week hebben zeven lezingen de revue gepasseerd, variërend van een inkijkje bij de CDNA, tot onderzoek naar een potentiële nieuwe vogelsoort voor de Western Palearctic.
Elke lezing krijgt een kort intro over de inhoud en een rechtstreekse link naar de lezing van die avond. Zo kun je op je gemak de lezingen op elk gewenst moment nog eens terugkijken.
Maandag 1 februari: Bestuursupdate en inkijkje bij de CDNA
De week wordt afgetrapt door de voorzitter van Dutch Birding, Marten Miske en medebestuurslid Diedert Koppenol. Zij blikken terug op een bewogen en bijzonder jaar. Ze maken van de gelegenheid gebruik om de meer dan 80 vrijwilligers van DB te bedanken. Dit jaar in het bijzonder Debby Doodeman. Na tien jaar de commercie en advertenties geregeld te hebben, geeft zij het stokje over aan Peter Links. Zonder haar inspanning zou er veel minder mogelijk zijn geweest; denk aan de nieuwe website, DBA-app en extra mogelijkheden voor het Journal. Voor deze inspanning ontvangt Debby de zilveren Ross’ Meeuw. Diedert vervolgt het verhaal met een terugblik op alle ‘knallers’ van afgelopen jaar. Dit onderdeel van de avond wordt afgesloten met de bekendmaking van een nieuwe en spannende competitie: DB Most Wanted.
Na de pauze gaan we verder met de werkzaamheden en werkwijze van de CDNA. Vincent van der Spek, Gerjon Gelling en Eddy Nieuwstraten vertellen over hoe stemmen, verschillende rondes, indienen en onderlinge discussies verlopen binnen de CDNA. Ook krijgen we een inkijkje achter de schermen hoe de online stemomgeving eruitziet tegenwoordig. Mede door het fantastische werk van verschillende vrijwilligers, zal menig beoordelingscommissie stik jaloers zijn op deze online stemomgeving. Tevens wordt tijdens de presentatie het nieuws naar buiten gebracht over de aanvaarding een nieuwe soort voor Nederland en een vierde geval voor Nederland. Zeker de moeite waard om (nogmaals) te kijken.
Dinsdag 2 februari: Justin Jansen & Gerald Driessens - Horusgierzwaluwen
Misschien wel de meest bediscussieerde vogel van de afgelopen jaren in Nederland: de 'Schierzwaluw'. Ontdekker Justin Jansen en gierzwaluwexpert Gerald Driessens nemen ons mee in hun uitermate uitgebreide onderzoek naar de ID-puzzel van deze vogel. De lezing gaat flink de diepte in en beide heren vertellen elk hun deel van het onderzoek. Zo hebben ze honderden balgen van verschillende soorten gierzwaluwen onder ogen gehad van over de hele wereld. Aan de hand van 37 veerkenmerken die zij onderscheiden hebben aan de 'Schierzwaluw', lopen ze één voor één alle opties af. Hierbij komen zij tot de eindconclusie dat wat betreft de id van de vogel er slechts één soort op past, namelijk Horusgierzwaluw! Met nog een kleine slag om de arm, gaan zij de komende tijd verder om deze potentiële nieuwe soort voor de WP in te dienen bij de CDNA. Spannend!
Woensdag 3 februari: Robert Flood - Shearwaters and their identification
Deze avond een lezing van Robert (Bob) Flood. Hij is een van dé experts op het gebied van (Noord-Atlantische) zeevogels en vanavond neemt hij ons mee in de herkenning van pijlstormvogels. In het bijzonder bespreekt hij een soort die in Australië broedt en gedurende het jaar nagenoeg de gehele wereld rondvliegt: de Short-tailed Shearwater. Bob gaat in op de verspreiding, levenswijze en ´vagrancy potential´ van deze soort voor de WP. Na een uitgebreide beschrijving van de kenmerken en verschillen met gelijkende soorten, sluit Bob af met een kleine quiz en gaat hij in op de gestelde vragen. De potentie voor Nederland lijkt hoger dan gedacht en de vraag is uiteraard of deze soort in Nederland al eens over het hoofd is gezien...
Donderdag 4 februari: Peter de Knijff - Braamsluipers en Kwikstaarten en Marc Dijksterhuis - Sonogramvogelen
Deze avond zijn er twee lezingen, de eerste door Peter de Knijff over DNA van Braamsluipers en kwikstaarten en de tweede lezing door Marc Dijksterhuis over sonogramvogelen. Peter start zijn presentatie met de gele kwikstaart van Rhoon, die in de winter van 2018/19 werd waargenomen en kenmerken vertoonde van een Oostelijke Gele Kwikstaart. Nieuwe inzichten en publicaties hebben Peter de mogelijkheid gegeven dieper op de (genetische) herkomst van deze vogel in te gaan. Het blijkt uitermate interessante en complexe materie te zijn, waarbij Peter telkens tegen nieuwe kennishiaten aanloopt op dit voor ornithologische begrippen nieuwe speelveld. Peter vervolgt zijn verhaal over misschien wel zijn favoriete groep, de verschillende braamsluiper-taxa. Ook hier is wederom vooruitgang geboekt en is van diverse in Nederland gevangen braamsluipers het taxon bepaald. Zo bleken de exemplaren waarvan het meest recent DNA-samples werden verzameld, wonderbaarlijk genoeg beide C.a halimodendri te zijn. Het betreft pas het tweede en derde bevestigde geval.
Na de pauze is het Marc Dijksterhuis die de presentatie voortzet, en wel over sonogramvogelen. Een tak van sport die door de komst van kwalitatief goede en betaalbare opnameapparatuur steeds belangrijker wordt. Marc vertelt waarvoor hij zijn apparatuur gebruikt en met welke software hij zijn geluiden en sonogrammen bewerkt. Hij illustreert aan de hand van voorbeelden hoe je een sonogram moet lezen en wat je hieruit kunt interpreteren. Het tweede deel van zijn presentatie gaat onder andere over de herkenning van drie in Nederland zeldzame en relatief gelijk roepende piepers. Namelijk Duinpieper, Grote Pieper en Mongoolse Pieper.
Vrijdag 5 februari: Diederik Kok - Mystery Bird Competition 2021
De MyBiCo (Mystery Bird Competition) is gemaakt en gepresteerd door Diederik Kok, een mooie afsluiter van de Dutch Birding vogelweek. Met deze roemruchte competitie is niet alleen eeuwige roem maar ook een kijker (Buizerd II 8x 32) te winnen, gesponsord door Vogelbescherming Nederland. Diederik vertelt dat hij in de aanloop van deze competitie vanuit binnen- én buitenland vragen kreeg over deze MyBiCo. Het aantal deelnemers deze avond is hoog, evenals de spanning bij velen. Nadat heel duidelijk de spelregels zijn uitgelegd, starten we met 30 mystery birds. De competitie start met een meeuw die pontificaal en scherp op de foto staat. Dit lijkt een eitje, maar niets blijkt minder waar wanneer we het juiste antwoord horen. De meeste vogels zijn volledig weergegeven, wat prettig is en volledig ten goede komt aan de parate kennis van de deelnemers. Na een pauze van ca. 30 minuten is het tijd voor de antwoorden. Bij elke vogel geeft Diederik het juiste antwoord en beschrijft de kenmerken waaraan we deze (hadden) kunnen herkennen. Buitengewoon leerzaam! Halverwege is er gelegenheid om in de chat een kleine tussenstand door te geven en blijkt dat er al behoorlijke verschillen zijn ontstaan. Diederik vervolgt met de antwoorden en ook de tweede helft blijkt een aantal pittige vogels te bevatten. Nadat alle stemmen via het digitale stemformulier zijn geteld, blijken er van alle 160 deelnemers drie personen te zijn met een gelijke score van 20 goede determinaties. Wonderbaarlijk genoeg blijken dit ook nog eens drie verschillende nationaliteiten te zijn: Peter Adriaens (België), Koen Stork (Nederland) en Mathieu Bally (Zwitersland). Na een shoot-out ronde met vier nieuwe foto's, heeft de MyBiCo 2021 een winnaar, genaamd Mathieu Bally. Congratulations Mathieu! Overigens is het goed om te vermelden dat met deze MyBiCo een DB-traditie in ere wordt hersteld: de winnaar mag de volgende editie organiseren!
Tot slot willen we namens Dutch Birding alle sprekers, deelnemers, sponsoren en betrokkenen bedanken die deze geheel nieuwe en innovatieve Dutch Birding vogelweek mogelijk hebben gemaakt. Tot volgend jaar!