Belgian Bird Alerts

Februari 2024

14 maart 2024  ·  Simon Feys ·  10854 × bekeken

Januari startte dit jaar stevig, in februari was het dan weer vrij rustig op het vlak van nieuwe zeldzaamheden. Er bleven wel een aantal hele goeie soorten rondhangen, en stilaan komen de eerste tekenen van het voorjaar eraan! Wat dat allemaal opleverde in februari lees je hieronder!

Overzicht

De enige Roodhalsgans van de maand werd op drie data gezien in de Uitkerkse Polders (WV).

Roodhalsgans Branta ruficollis, Uitkerke, 25 februari 2024 (Filip De Ruwe)

De twee Ross’ ganzen werden nog de hele maand waargenomen in de omgeving van Vlissegem (WV). Verterekken ze in maart weer naar het noorden? Wilde zwanen werden maar van een tiental locaties gemeld. Op 10 februari vond Koen Devos een Amerikaanse wintertaling bij Kortemark (WV).

Amerikaanse wintertaling Anas carolinensis, Handzame, 10 februari 2024 (Koen Devos)

Enkele dagen later werd een ander exemplaar gevonden door Davy Bosman bij Varsenare (WV). Met 29 aanvaarde gevallen is dit nog steeds een zeldzame soort. Krooneenden werden van een 12-tal locaties gemeld, een groep van negen exemplaren bij Beerse (AN) was de grootste groep. Er werden vijf Witoogeenden doorgegeven van vier plaatsen. Op 15 februari trokken duizenden Kraanvogels noordwaarts, met – zoals gewoonlijk – voornamelijk waarnemingen in de oostelijke delen van het land. Roodhalsfuten werden enkel van de ondertussen drie klassieke locaties gemeld (Beneden Netevallei (AN), Ekeren (AN) en Barrages de l’Eau d’Heure (HA)). De enige Kuifduiker werd op 18 februari op zee voor Koksijde waargenomen. Kajzerka de Ringsnavelmeeuw werd nog t.e.m. 14 februari waargenomen in de omgeving van Puurs (AN). Op 4 februari vloog een Middelste jager langs Knokke (WV). Er werden (slechts) drie Parelduikers gemeld, w.o. een pleisterend exemplaar in de Achterhaven van Zeebrugge (WV). Er werden nog 11 pleisterende IJsduikers waargenomen, op de vijf locaties waar ze ook vorige maand aanwezig waren: Oostende (WV – 3), Broechem (AN – 1), Eeckhoven (AN – 3), Rotem (LI – 1) en Barrages de l’Eau d’Heure (HA – 3).

IJsduiker Gavia immer, Oostende, 1 februari 2024 (Filip De Ruwe)

Er waren een vijftal meldingen van overvliegende Zwarte ooievaars. De Dwergaalscholver van Mol (AN) bleef daar nog de hele maand aanwezig. Op 17 februari werd nog een Kuifaalscholver gemeld van de Spuikom bij Oostende (WV). Van 8 t.e.m. 12 februari pleisterde een Zwarte ibis bij ’s-Gravenwezel (AN), wellicht dezelfde vogel zat zes dagen later in de Kleine Netevallei (AN).

Zwarte ibis Plegadis falcinellus, 's Gravenwezel, 10 februari 2024 (Kris Ferdinand)

Kwakken werden slechts van drie locaties gemeld. Het hoogste aantal Koereigers dat deze maand werd geteld bedroeg ‘amper’ 85 exemplaren, op 17 februari bij Warneton (HA). Een mannetje Steppekiekendief werd op 11 februari gezien bij Eigenbilzen (LI). Vanaf 9 februari begonnen de Rode wouwen goed door te komen. Het koppel Zeearenden in de IJzervallei (WV) is nog steeds aanwezig bij hun nest. Op 22 februari was er een melding van een Hop bij La Reid (LG). Overwinterende Klapeksters werden enkel in het noord- en zuidoosten van het land waargenomen. Groepjes van vier Pestvogels werden waargenomen op 13 februari bij Westerlo (AN) en op 29 februari bij Jumet (HA). Buidelmezen werden van acht locaties gemeld, een groepje van vijf bij Kuurne was het hoogste aantal op één plaats.

Buidelmees Remiz pendulinus, Uitkerke, 19 februari 2024 (Francis Minnebo)

Geen veranderingen bij de Kuifleeuweriken, die enkel van de westkust werden gemeld. Op 13 februari was er een melding van een Bruine boszanger op ontoegankelijk domein bij Sint-Denijs-Westrem (OV). Graszangers werden uit 14 km-hokken gemeld, nu het voorjaar eraan komt zullen ze vermoedelijk op meer plaatsen actief gaan worden. Het vrouwtje Aziatische roodborsttapuit bleef nog de hele maand aanwezig bij Oudenburg (WV). De overwinterende Frater van het Zwin (WV) werd daar op 10 februari nog waargenomen. Op het strand tussen Blankenberge en Zeebrugge (WV) zat nog één Sneeuwgors, twee exemplaren werden waargenomen tussen Wenduine en De Haan (WV). Op de ondertussen vaste locatie bij Samart (HA) werden nog twee Cirlgorzen waargenomen. En ook de overwinterende Dwerggors van Wetteren (OV) bleef daar nog de hele maand aanwezig.

Een welgemeende dank uiteraard aan alle waarnemers, én aan de fotografen voor het gebruik van hun foto's!

Gezocht in maart

Nu maart is gestart, komen de eerste zomergasten alweer aan uit hun overwinterinsggebieden. Er beweegt dus stilaan wat meer op vogelvlak, we kunnen dus stilaan afscheid nemen van de ganzen en meeuwen (hoewel een Ringsnavelmeeuw op een slaapplaats in maart altijd mogelijk is), en overschakelen op o.a. steltlopers, roofvogels en andere zangvogels. Een soort die op veel verlanglijstjes staat, en waarvoor maart een hele goede maand is, is Grijze gors. Met jaarlijks waarnemingen in vooral Wallonië moet een nieuw twitchbaar geval toch eens mogelijk zijn! Of wat te denken van nog eens een Kuifkoekoek? Ook soorten zoals Griel en Alpengierzwaluw zijn al mogelijk in maart, keuze genoeg dus. Zoals gewoonlijk is de enige manier om deze te vinden buiten lopen, iedereen het veld in dus!

Discussie

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.